Conform informatiilor prezentate in lucrarea “The Making of Modern Greece: From Byzantium to Independence” realizata de Roderick Macleod Beaton, membru al Academiei Britanice, Academician savant al King’s College London, Koreas profesor de istorie, limba si literatura greaca moderna si bizantina, decernat cu Ordinul de Comandant al Ordinului de Onoare de catre Presedintele elen Prokopis Pavlopoulos, aflam urmatoarele:
“Familia Caravasile a fost una dintre cele mai influente si puternice familii aristocratice din regiunea Epirului, fiind stabiliti in cartierul Fanar, o regiune din Grecia de astazi, care in trecut a fost o provincie a Imperiului Otoman. In acea perioada, familia a detinut pozitii importante în administratia locala, printre care se numara functia de reprezentant al guvernatorului otoman in regiune cat si reprezentanti ai comunitatii grecesti din Constantinopole.
De asemenea, membrii familiei Caravasile au fost si comercianti prosperi, avand legaturi cu diferite centre economice din lumea otomana, precum Constantinopol si Salonic. In aceasta calitate, ei au adus o contributie semnificativa la dezvoltarea economica a Epirului.
Pe parcursul istoriei, membrii familiei Caravasile s-au implicat si în viata politica a regiunii, fiind uneori în opozitie cu autoritatile otomane.
In secolul al XIX-lea, familia a sustinut luptat pentru Independenta Greciei, eliberarea Greciei de sub stapanirea otomana, cunoscuta ca si organizatia secreta “Filiki Eteria” si a contribuit la finantarea acesteia. Mai mult, membrii familiei Caravasile au jucat un rol important în organizarea si finantarea revoltei din Moreea din 1821, care a fost unul dintre primele evenimente care au dus la declansarea Razboiului de Independenta al Greciei.
Membrii familiei au primit recunoastere publica si apreciere pentru contributia lor la cauza nationala.
Dimitrios Caravasile a fost ales in adunarea nationala din 1822 și a devenit ministru al afacerilor interne al Greciei dupa independenta tarii.
Spiridon Caravasile, fiul lui Dimitrios Caravasile, a fost ales membru al parlamentului grec si a ocupat diferite pozitii importante in administratia publica.”
Conform informatiilor prezentate in lucrarea “Istoria Dinastiei Caravasile” realizata de catre Ludmila Velixar, directoare al Muzeului Tinutului Cahul, inspirata din lucrarea realizata de catre istoricul romano-basarabean Gheorghe Bezvicone, aflam urmatoarele:
“Legenda familiei Caravasile incepe la cumpana secolelor XVIII-XIX la Constantinopol, capitala Imperiului Otoman.
In primavara anului 1821 a izbucnit rascoala nationala greceasca – Eteria, pornita la 7 martie de catre Alexandru Ipsilanti in Principatul Moldova. Simultan s-au rasculat grecii din toate localitatile Imperiului Otoman. Turcii au trecut imediat la represalii dure. In aprilie, in ziua de Sf. Pasti, Dimitrie Caravasile si patriarhul Constantinopolului Grigore au fost spanzurati de candelabrul catedralei Sfanta Sophia din Constantinopol, transformata de turci in moschee. Sotia lui Dimitrie Caravasile, Ecaterina, care reusise sa evadeze din harem refuzand sa fie sultana Imperiului Otoman, impreuna cu cei doi copii ai lor, fiind ajutata de un senator credincios turc, s-a refugiat pe un vapor rusesc ce urma sa plece spre Odessa. Istoria marturiseste ca cei doi copii, o fata si un baiat, au fost ascunsi intr-un butoi gol de masline, ajungand astfel cu bine la Odessa. Ce s-a intamplat cu ei in continuare, care au fost consecintele care au adus familia Caravasile in Basarabia, legenda nu mai povesteste.”